Jump to content
biz

Nu får vi snart lönforhöjelse! (Finansiel Krise til debat)

Recommended Posts

....for svenskerne kan åbenbart noget som ingen andre kan??
Tja - blive ved med at låne flere penge? :confused: De er vist ved at sætte uofficiel verdensrekord i hvor lang tid man kan være om at betale sit boliglån tilbage. Den gennemsnitlige tilbagebetalingstid på de svenske boliglån er nu oppe på 140 år: http://finanswatch.dk/Finansnyt/Forsikring___Pension/article5243348.ece Jeg har en grum mistanke om at en stor del af efterspørgslen efter SEK skyldes de svenske banker, som efterhånden finansierer en større og større andel af de boliglån de giver ved selv at låne penge i fremmed valuta (især USD) for derefter at veksle dem til SEK for at kunne udbetale lånene. (veksle vil sige at de fx sælger USD og køber SEK) I hvert fald er Sveriges udlandsgæld stigende. Til sammenligning har Danmark en udlandsopsparing.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Og ned under .89 igen efter de seneste arbejdsløshedstal.

Jyske Bank analyst Leadner Dreyer says he is backing further Euro gains against the Swedish currency: "EURSEK is approaching its lowest level in 13 years (if we see a breakout at 817.17). We assess that a breakout is less likely since it will hit the Swedish export industry rather strongly – unemployment will go up. A higher unemployment rate will pose a threat to the fragile and highly-priced housing market."
http://www.incisivefx.com/index.php/fx-updates/114-nok-and-sek-foreign-exchange-rates-today-35453

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Bloomberg har følgende artikel, hvis overskrift siger det ganske tydeligt: "Sweden Ignores Currency Wars as Krone Surge welcomed by Riksbank" http://www.bloomberg.com/news/2013-02-13/riksbank-s-ingves-says-krona-strength-appropriate-gains-to-last.html "Currency wars" er betegnelsen for at en række af de større lande i den udviklede del af verden forsøge at depreciere og tale deres valuta ned af for at afhjælpe de store politiske problemerne med vedvarende høj arbejdsløshed i den vedvarende krise. Ved at sænke sin valuta forsøger man dermed at flytte disse politiske problemer over til sine handelspartnere. På den måde er der for tiden en form for "sorteper" i gang - det kan dog ikke lade sig gøre for alle lande at sænke deres valuta eftersom at valutakurser er relative. Men I Sverige har man "Jern-Ingves", som helt frivilligt på vegne af hele landet tager Sorteper på hånden og er stolt over det! :sad:
Så starter Japan vist pengepressen for alvor, en lille optrapning i den her Valuta Krig?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Så starter Japan vist pengepressen for alvor' date=' en lille optrapning i den her Valuta Krig?[/quote'] Er det godt eller dårligt for os? Sådan teoretisk set?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Er det godt eller dårligt for os? Sådan teoretisk set?
Jeg håber at Bananas kan komme med at kvalificeret gæt på det, jeg kan ihvertfald ikke gennemskue det. Mit langt ude gæt er at det måske ikke er så godt lige her og nu, ihvertfald ikke hvis Svenskerne bliver ved med at tro de bor på en øde Ø, og ikke deltager i denne "krig" men resten af verden gør. Men hvis den Svenske krone bliver for stærk kan det vel på sigt give et ordentlig los i koglerne på Svensk økonomi hvis Svenske varer bliver for dyre i udlandet. Men der er der jo en del herinde der har forventet ville ske længe, men det er ikke kommer endu. Dermed ikke sagt at det ikke kommer. Umiddelbart er den SKR faldet lidt idag, men det behøver ikke have noget med dette at gøre. Bananas kom med nogle vise ord tak:D

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Jeg har ikke den store idé om hvordan Japansk Quantitative Easing (læs pengetrykkeri) influerer på svensk økonomi. De har vist ikke den store samhandel. Det kan have afledte effekter i form af et det kan få andre centralbanker til at reagere, men her er vi ude i at gætte på reaktioner på reaktioner, hvilket er for uoverskueligt til at sige noget fornuftigt om. Den svenske krone faldt i dag fra morgenstunden - dette skyldes formentlig primært offentliggørelsen af Swedbanks nøgletal for "PMI Services" (mar), som var overraskende lavt. http://www.di.se/artiklar/2013/4/4/nattsvart-for-tjanstesektorn/ Det er nok et af de første nøgletal, hvor vi begynder at kunne se den seneste tids SEK-styrkelse få (negativ) effekt på svensk økonomi. Derudover har der på det seneste været nogen lidt negative nøgletal fra eurozonen, hvilket som regel ender med at slå ud i de svenske tal med lidt forsinkelse - selvom Ingves og Co. hver gang tror at "this time it's different", så handler Sverige stadig meget med den nordlige del af eurozonen, og når der er nedtur der, slår det også mod Sverige - bare med noget forsinkelse i statistikkerne. Derudover har ECB fastholdt renten i dag, og ikke lavet noget overraskelser ved at sætte den ned. I morgen (5.april) kommer der svenske nøgletal for Februars "Service production" - de kan give nogen udsving. Ellers er det først omkring den 10/4 at der kommer flere nøgletal i form af tal for industriproduktion (feb) samt industriordrer (feb) og den 11/4 inflationstal (feb). Egentlig ville jeg først forvente at kunne se større reaktioner i nøgletallene når vi kommer til tal for marts måned eftersom det først for alvor er i marts måned at SEK er blevet høj igen. p.s: PMI står for Purchasing Managers Index - det laves basalt set ved at man spørger "purchasing Managers" i virksomhederne om hvordan det går for virksomheden. Fordi man blot spørger, og ikke skal vente på bogføring m.v. er tallene så hurtigt tilgængelige - derfor er der på de finansielle markeder ret stor opmærksomhed på disse tal, da de ofte er en god indikator for de øvrige nøgletal som kommer senere og dermed en indikator på økonomiens status som helhed. http://en.wikipedia.org/wiki/Purchasing_Managers_Index

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Markante fald i løbet af ugen I onsdags fastholdt Riksbanken ganske vist renten, men de offentliggjorde en "räntebane", som indikerer at de nu ikke forventer at hæve renten i et godt stykke tid fremover - først i 2. halvdel af 2014, og renten kan endda blive sat ned i mellemtiden eftersom at Riksbanken forventer en rente på omkring 0,90% i noget af den mellemliggende periode (p.t. er den 1,00%). Riksbanken har opdaget at den høje kronekurs har mindsket inflationen (hvilket enhver idiot kunne have forudsagt, men Riksbanken har først erkendt det nu) Derudover har forskellige officielle personer forøvrigt opdaget at den høje kronekurs rent faktisk svækker eksporten, og de er nu på retræte fra deres tidligere moralsk overlegne udtalelser om, at svensk eksport nok skulle kunne klare en høj kronekurs (hvilket enhver idiot også kunne have forudset) SEK-kursen faldt ret markant fra 89,5 til nu at være omkring 87,5. Bloombergs beskrivelse af begivenhederne (udemærket artikel): http://www.bloomberg.com/news/2013-04-19/swedish-krona-threat-is-upgraded-as-borg-warns-of-franc-syndrome.html Alt andet lige burde vi nu være på vej ind i en periode med lidt faldende SEK-kurser. I følge min tro i hvert fald. Følgende svenske makronøgletal er på vej, som jeg gætter på vil være "overraskende dårlige", da de indeholder marts måned, hvor SEK-kursen var høj: 23/4: Arbejdsløshedstal for marts 25/4: PPI (i.e. Producer Price Index) 26/4: Consumer Comfidence 26/4: Economic Tendency Survey 26/4: Manufacturing Confidence 26/4: Trade Balance 26/4: Household lending (lige dette tal vil nok vise at der stadig lånes med arme og ben og trække den anden vej) 29/4: Retail Sales 29/4: Referat fra Riksbankens møde Men det er ikke til at forudse, hvad der kan komme af uro i eurozonen i mellemtiden, så det gælder stadig at alt kan ske.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
I Men det er ikke til at forudse, hvad der kan komme af uro i eurozonen i mellemtiden, så det gælder stadig at alt kan ske.
Naturligvis - vi skal nok lade være med at komme og hævne os på dig, hvis dine forudsigelser ikke holder stik. Men tak for dine gode kommentarer... håber at du får ret, og at SEK kommer ned et fornuftigt sted (og bliver der). Falder SEK alt for meget, får vi jo nok den der med, at nu skal kebabpriserne forhøjes for at modvirke de ekstra omkostninger ved import. Forhøjelser, der ikke falder igen, hvis SEK'en stiger... Vh, Lars.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

2012 – ett förlorat år för svensk export http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konjunkturprognos/2012-ett-forlorat-ar-for-svensk-export_190939.html Er Svenskt Näringslivs ide om lavere lønudgifter af andre veje end via en svækkelse af valutaen ikke lettere politisk uspiseligt - hvilke alternativer er der og tør den svenske regering det/dem ?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/konjunkturprognos/2012-ett-forlorat-ar-for-svensk-export_190939.html Er Svenskt Näringslivs ide om lavere lønudgifter af andre veje end via en svækkelse af valutaen ikke lettere politisk uspiseligt - hvilke alternativer er der og tør den svenske regering det/dem ?
Sverige er vel meget tæt på at gentage den fejltagelse, som Danmark gjorde under opbygningen af den danske boligboble. Det hele så fint nok ud på de overordnede beskæftigelsesnøgletal, når så stor en del af befolkningen var beskæftiget med at bygge boliger eller tilbyde andet boligrelateret forbrug, finansieret af uforholdsmæssig stor kreditekspansion i form af stigende boliglån. Imens får lønninger (og i Svenskernes tilfælde valutaen) lov at løbe løbsk, hvilket ødelægger konkurrenceevnen. På et tidspunkt kommer man til grænsen for yderligere kreditekspansion og så kommer tømmermændene, da den del af befolkningen som var beskæftiget med boligrelateret forbrug bliver arbejdsløse, og produktions- og eksportsektoren kan ikke rigtigt tage over, for den er blevet smadret i den mellemliggende periode.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Men det er ikke til at forudse, hvad der kan komme af uro i eurozonen i mellemtiden, så det gælder stadig at alt kan ske.
Så har vi balladen. Kraftig negativ overraskelse mandag, med hensyn til inflationsudviklingen i eurozonen har fået store dele af markedsdeltagerne til at tro på at ECB vil sænke renten på torsdag. http://www.di.se/artiklar/2013/4/29/det-lutar-at-sankning/ Hvad gør Riksbanken?? Ikke en skid foreløbigt. De har først næste møde i starten af Juli måned. Hvis ECB sætter renten ned på torsdag er Riksbanken derfor (igen) blevet tage på sengen, og kronen kan få lov at flyve for højt i en periode

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Og SEK'en er gået lidt op - skal vi skynde os at og veksle mens SEK'en endnu er "lav"? Vh, Lars.
Tjaaa - jeg skyndte mig at veksle lidt i morges - men hvis ECB ender med at lade renten være uændret var det en dårlig idé.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Borg forsøger at tale SEK ned For første gang kommer Finansminister Anders Borg med en opfordring til Riksbanken om at den bør holde øje med at kronekursen ikke bliver for høj. http://www.di.se/artiklar/2013/5/8/borg-glom-inte-kronan-ingves/ Riksbanken skal jo være uafhængig af politikerne, så der er grænser for hvor meget en minister må sige. Så selvom denne udtalelse kan se lidt vag ud, så er det faktisk et vink med en vognstang.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Er der nogen der har en go forklaring på den SEK store fald her til morning?
Der er netop kommet inflationstal for Sverige - de var meget lavere end forventet, og Sverige er nu meget tæt på at være i deflation. http://www.di.se/artiklar/2013/5/14/lag-inflation-sanker-kronan/?allakommentarer=&flik=senaste Det får store dele af markedet til at tro, at Riksbanken vil sænke renten næsten gang de holde møde i starten af Juli måned.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Kan man forvente at dette fald fortsætter' date=' eller er det et kort dyk?[/quote'] Som altid med finansielle markeder er det svært at gætte fordi den nye information,som lige er kommet frem næsten med det samme bliver adopteret i den nye kurs. Dog har jeg nogen gange bemærket en "USA er vågnet" effekt om eftermiddagen, hvor et kurs-jump om morgenen forårsaget af en nøgletalsnyhed nogen gange giver et mindre jump i samme retning om eftermiddagen - jeg formoder at det er fordi at amerikanske investorer, hedge funds osv. først reagerer når de møder på arbejde om morgenen i New York (vores eftermiddag), og derefter lægger deres købs/salgs ordrer ind. Selv tror jeg på at SEK/DKK kursen en gang i Juli måned efter Riksbankens møde vil være lavere end nu. Flere og flere svenske makronøgletal burde se dårligere og dårligere ud pga. problemerne forårsaget af den høje kurs og det slowdown som p.t. er gået i gang for bl.a. Tyskland. Men det kan fx gå helt galt den modsatte vej, hvis ECB inden da sænker renten en gang mere og Riksbanken på deres Juli møde siger at de ikke kan sætte renten længere ned pga. bostadsboblen i Stockholm.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...