Jump to content
hpn

Begravelse - skikke

Recommended Posts

Hej. Jeg har brug for lidt informationer omkring svenske skikke i forbindelse med begravelse. Sender man blomster? og gör man bare som i Danmark, altså bestiller en bårebuket (svensk ord?) og får den sendt til kirken med et kort? (når man ikke selv kan väre til stede) Det er sådan en dum situation at "dumme" sig i. Jeg har fundet ud af, at der er andre "regler" når det gälder selve begravelsen. Altså f.eks. må der gå op til 3 uger inden begravelsen finder sted. Er der nogen, der ved noget om dette? På forhånd tak. Ps. Det haster.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Det är tydligen lite annorlunda än i Danmark, vad jag har förstått. Det kan gå lång tid mellan dödsfall och begravning. Min väninnas mammas begravning fick vänta i mer än en månad av olika orsaker. Det finns alltså ingen 'maxtid'. (Det finns det kanske, men den är i så fall ganska lång). Man kan gärna skicka blommor, som läggs ut runt kistan, om man ite själv kan närvara. Blomsterhandlare vet allt om sådant. Antingen skriver man ett kort som läggs med, eller så skriver man något på ett band av tyg, men det är oftast de allra närmaste som gör det. På själva begravningen bör man ha med en handbukett, såm oftast är en enkel blomma och lite grönt. I slutet av akten går man fram och ger sin sista hälsning (tyst, de flesta står där i ett par sekunder) och lägger buketten på kistan. Är man ordentligt uppfostrad hälsar man på de närmaste (man bara böjer på huvudet lite) innan man går och sätter sig igen. När allt är slut går man ut, och sen är det inte mer. Man ser alltså inte när kistan sänks i jorden eller annat. Många gånger är det kaffe eller liknande efteråt.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

De - for mig - mest tydelige forskelle på svensk og dansk begravelsesskikke har været: 1 - det tager laaang tid inden begravelse/bisættelse finder sted. 3-4 uger er helt normalt. Højtideligheden finder i Malmö sted i et kapel i tilslutning til kirkegården. Begravelsesfirmaet laver aftale med en for familien passende præst, som så bookes samtidig med det ønskede kapel. Måske deraf den lange ventetid? Det er i øvrigt også begravelsesfirmaet som står for alt juridisk omkring bo-opgørelse og anmeldelser. De virker meget effektive og professionelle. Dødsannoncer i Sverige er store og pyntes ALTID med en vignet og evt et digt (hvis man ikke er medlem af Jehovas vidner). 2 - blomsterbuketterne er snarere dekorationer, som efter begravelsen lægges udenfor kirken sammen med de påhæftede kort. Derfor er kortene i plastic, så de tåler regn. Det er almindeligt at de pårørende efter gravkaffen tager tilbage og kigger på/tager billeder af alle blomsterne. Når blomsterne er visnet (eller pladsen skal bruges af en anden) fjernes de. Begravelsesfirmaet sender en liste til de pårørende med afskrift af alle kortene. 3 - efter jordpåskastelse går først de nærmeste og derefter andre op og står et øjeblik foran kisten. De ældre bukker/nejer for kisten til farvel. Når man går tilbage til sin plads, nikker man lige til nærmeste pårørende. Ellers er selve begravelseshandlingen ikke så forskellig fra hvad vi kender fra DK. 4 - efterfølgende er der kaffe med torte (lagkage) - bortset fra tortan næsten på samme måde som i DK. NB: det er min oplevelse at kondolencebuketter til den efterladte bruges mere her end i DK

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...