Jump to content
Guest helle

Nogen der ved hvad fransyska er?

Recommended Posts

Guest helle

Hej. Vi har lige købt en "fransyska", og er nu kommet i tvivl om, hvordan den skal tilberedes - er der nogen der ved hvilken udskæring det svarer til på dansk?

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Guest göte_børge

En fransyska är också en person av kvinnligt kön från Frankrike. Det är väl inte en sådan du gått och köpt? Det där med matlagning tycker jag är en svårighet i att flytta över sundet. Vi har bara svenska kokböcker och när vi hittar en god uppskrift så är vi ofta i tvivel i affären. Jag tror det är riktigt att fransyska är culotte, i varje fall är det en fin bit av oxen som man kan tillaga hel.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Du har ret, Göte_børge. Jeg ville sidste år bage semlor, men i min svenske recept står der, at jeg skal bruge mandelmjöl, og det kan jeg ikke finde nogle steder. Har du nogen idé om, hvor man køber noget sånt?? Nu er det jo snart tid for semlor igen.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Guest carspar

Hej Judith Du skal vare bruge almindelig hvedemel. Egentligt smager Semlor som danske Teboller, men de er bagt lidt længere. Mandelmassen er lidt finere end den vi bruger til jul, men den fra julen går an, den skal bare håndvarmes så den er lagom og smørbar. Det smager egentligt fantastisk godt. Her er opskriften på semlor Från Aftonbladet: Gör först en 1/2 sats vetebröd: 75 g margarin eller smör 2,5 dl mjölk 25 g jäst 1/4 tsk salt 0,5 dl socker el. sirap 1 tsk stött kardemumma (ej nödvändigt) 7,5 dl vetemjöl 1 ägg # Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37° (fingervarmt). Dela jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker eller sirap, ev kardemumma och nästan allt mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs degen under duk i ca 30 min. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Baka ut den och forma den till ca l0 semlor. Låt dem jäsa under duk i ca 30 min. Pensling: uppvispat ägg eller mjölk. Gräddning: ca 15 min i mitten av ugnen i 200-225°. Låt bullarna kallna på galler under duk. # Fyllning: 200 g mandelmassa 1 dl mjölk 2 dl vispgrädde florsocker Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet med en gaffel. Smula sönder det i en skål. Blanda med riven mandelmassa. Tillsätt sedan mjölk och rör till en ganska lös smet. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädde och lägg en klick i varje. Lägg på locken och sikta florsocker över semlorna. Servera med varm mjölk och kanel eller till kaffet.

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Guest helle

Hej! Ja, så er fransyskan spist. Vi tilberedte den som en culotte og den var ganske mør og velsmagende! Så tak for jeres svar alle sammen! Og for opskriften på Semlor - det kunne være at man skulle prøve at bage dem (selvom dem i butikkerne ikke ser særligt indbydende ud). Men jeg kan godt anbefale fransyska.. happy.gif

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
hahahahahahaha' date=' troede satme de havde kastet en franskmand i ovnen....hahahahahahaha[/quote'] Dømmen lever videre! /Rune - med franske konsulenter rendende om ørene hele tiden.. Grr!

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites
Hej Lollik' date=' så du, at indlægget var fra 2005??:th2:[/quote'] Jada, det er jo det som gør det så fantastisk :) Og jeg ved ikke om tilbudet stadig er relevant. MEN jeg håber da at når en eller anden søger på franksyska om 4 år, og finder denne tråd, at vedkomne så kigger på indlægsdatoen og ikke stormer ned i ICA efter billige fransyskar ;)

Del dette indlæg


Link til indlæg
Del på andre sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gæst
Svar på dette emne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Tilføj...