Jump to content

Joel

Members
  • Antal indlæg

    64
  • Medlem siden

  • Senest besøgt

Alt der er opslået af Joel

  1. Tror ni ska pröva Pizzeria Marathon nere vid Dalaplan för att få pizzor som är lite mer lika de man får i Kph. Tjockare botten, gott gyroskött. http://www.pizzamarathon.com/
  2. Hej Nils Huset han köpt ligger i Sverige och han har tagit ett lån i en svensk bank. Därför är det inte enbart dansk lag, utan både svensk och dansk lag som gäller. Observera även att viss ändring av skrivningen av reglerna för ränteavdrag för supplementet skett från 2007.
  3. Ni får skilja på svenska och danska lagar!!! Nils, du borde før det førsta hålla tyst då du snackar så mycket skit som du inte vet någon ting om. Ær riktigt trøtt på allt ditt skitsnack. Før det andra så ær det de ræntor som du har rætt att gøra avdrag før i Sverige som ni får ta med er till Danmark. Læs ovanfør så får ni først flytta ræntorna inom Sverige och sedan dra ifrån allt i Danmark.
  4. Nu får man skilja på Öresundsbrons fantasiregler och svensk trafiklagstiftning. Kör du till vänster om hällen (som för övrigt byggdes på den tiden vi hade två bizz-banor, inte fyra...) och sedan kör mot bana 4 och alternativt bana 3 så gör du en sidoförflyttning på vägen och har således väjningsplikt mot de som kör till höger om hällen och sedan mot bana 4 och alternativt bana 3. De som kör till höger om hällen och till bana 4 kör rakt fram och har således inte väjningsplikt mot dig. Det stora problemet är ju att Öresundsbron inte kan/bryr sig om den svenska trafiklagstiftningen. Samt att de inte bygger om hällen då den inte är konstruerad för fyra bizz-banor.
  5. Det finns två vägar att gå. Det första är att be banken ändra så att det står att det är du som till 100% står för räntorna. Då får svenska skatteverket direkt in hela räntan på dig och du för sedan över det beloppet till din danska deklaration. Den andra vägen är att det står hos banken och således även hos svenska skatteverket att ni båda står för räntorna. När ni sen deklarerar skriver ni under "övriga upplysningar" att din frus räntor som ni har för gemensamma lån överföres till dig. Så här skrev jag i årets svenska deklaration: "För gemensamma utgiftsräntor med "min frus namn" "personnummer" överföres hennes del till mig. Mina ansamlade utgiftsräntor på "beloppet"Skr för jag sedan över till min danska självdeklaration för avdrag i den." På hennes deklaration skriver du det omvända, att hon överför sina räntor till dig. Ni ska även ändra beloppen i era svenska deklarationer (fält 53) så att ni minskar hennes räntebelopp med det belopp ni för över till dig. Ditt belopp ändrar du sedan till 0:-Skr då du tar med dig räntan till din danska deklaration. Observera att ni endast kan överföra räntor som gäller banklån som ni båda är skrivna på. Har hon egna konton med skuldräntor på kan du inte ta över dessa räntor. Det är inte svårt som det kan verka... ;-)
  6. Joel

    Autohjælp

    Jag har "Folksam assistans" som är ett tillägg i min bilförsäkring. Kostnad: 242:- Skr/år.
  7. Joel

    Generalfullmakt

    Här har du en andvändbar mall. Den måste dock redigeras i Adobe Acrobat för att kunna användas. I annat fall får du skriva av den själv. http://depositfiles.com/files/5585052 Mvh. Joel
  8. Nu får du ju ge dig Nils. Det finns stora delar av socialförsäkringssystemet i Sverige som man omfattas av trots att man bara arbetar i Danmark. Det är i princip bara de delar som grundas på ens SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) som man normalt får från det land man arbetar i. Dock har vi ju det här specialfallet, och där har man SGI i båda länderna, varför man har rätt att uppbära bidrag som grundas på ens SGI i respektive land. Till det har man "dubbel" rätt till bland annat läkare.
  9. Jo, du ska få motta ersättning från båda länderna. Självklart i förhållande till den inkomst som du uppbär i respektive land. Rena kostnadsersättningar får man självklart inte dubbelt. Precis som man inte skulle få två nya cyklar om man hade en cykel dubbelt försäkrad och denna blev stulen.
  10. Nej det kan jag inte rekomendera ;-) De kommer inte ens att passa i din elcentral om du inte bygger om den. Vilket kan leda till att det börjar brinna i dina väggar om du har riktig otur! Du ska köpa lika dana (ens) som de som sitter där. Dvs. röd=10Amp och grå=16Amp, om du nu behöver byta ut någon av dem. Mitt första tipps till felsökning är att skruva ur alla grå (16Amp) säkringar (de tre med siffran "1") till din komfur och sedan se om elen i lägenheten fungerar. Känns som om det är där felet ligger någon stans, i din komfur.
  11. http://www.tullverket.se/sokordao/k/kopavarorpadinresafranettlandutanforeu.4.30cfbac4117bfb36546800095.html Här står nog allt du vill veta. Beloppet på 1350Dkr är i Sverige 1700Skr, i princip det samma. Edit: Jag hann visst inte först... ;-)
  12. Nu är jag inte helt säker på vad du menar. Men jo, man kan vara socialförsäkrad i två länder på samma gång just under dessa speciella omständigheter. Läs mina längre inlägg ovan med hänvisningar till EU-förordningarna. Observera att man skiljer på att vara anställd och på att ha en enskild firma. Har du ett aktiebolag tex. är du juridiskt sett anställd i ditt eget företag, men du är aldrig anställd i din enskilda firma.
  13. Det finns som sagt tre olika lamputtag. 1. 1-pol utan jord. (två hål i honan) 2. 1-pol med jord (två hål och en "pinne" i honan) (är det det som kallas hermafrodit ) 3. 2-pol (även kallad kron) utan jord. (tre hål i honan) Har ditt uttag tre hål så är det som Kim säger. Här kan du bara snurra runt han-kontakten i de tre hålen tills det fungerar som du har tänkt dig... Är det två hål och en pinne behöver du en jordad hane eller en sådan här: http://www.clasohlson.se/Archive/Images/Products/Hi/223415_6378_7719_X_2007-06-26_091137_896.jpg Är det bara två hål kan du använda en sådan som ovan eller en sådan här (den längst till vänster): http://www.kjell.com/content/media/images/items/39395.jpg Här är lite övriga länkar: http://www.schneider-electric.se/Downloads/PDF/trycksaker/lampdon.pdf http://www.clasohlson.se/Archive/images/products/S/Hi/321957_B_2006-07-04_095827_258.jpg' Är det en ljuskrona som du ska kunna tända delar av "i to tempi" ska du använda en sådan här: http://www.clasohlson.se/Archive/Images/Products/Hi/221959_X_2007-06-26_091135_309.jpg
  14. Det finns minst tre olika varianter av dessa uttag. Ska se om jag kan hitta en bra guide på nätet lite senare.
  15. Tänka bara på att "lamputtagen" bara är specifierade till 6 Ampere och inte till 10-16A som "vanliga" vägguttag.
  16. Det kostar 300Sek på akuten eller om du går till Jourläkarcentralen (tex. Ahlmansgatan på kvällar och helger). Går du till en vanlig vårdcentral på dagtid mån-fre kostar det 150Sek. Nu vet jag ju inte alls varför du vill uppsöka en läkare. Men går du till akuten och det inte bedöms som akut skickar de nog dig vidare till jourläkarcentralen (ligger bara några hundra meter bort) eller så får du köa. Har de inte mycket att göra (vilket de har speciellt under strejken) kanske du får komma in inom en timme. Har de mycket att göra kan du nog få vänta ett dygn kanske... Är det inte akut men inte kan vänta tills imorgon så gå till jourläkarcentralen. Kan du vänta tills imorgon så vänd dig till din vanliga vårdcentral imorgon. Är det akut ska du självklart åka direkt till akuten. Observera dock att alla akutmottagningar i Skåne INTE är öppna under strejken.
  17. Joel

    Håndkædetørrer

    Men ska han inte helst ha isolering bakom värmekablarna då värmen annars går in i väggen rätt mycket? Det är ju ändå kläderna han vill torka. Ebeco har ju speciella isoleringsplattor också med färdiga spår, men då kan man inte lägga kabeln så tätt som man vill.
  18. Den klart bästa hittils. Länken är sparad! :)
  19. Joel

    Udlejning - regler?

    [i quote myself ;-)]: "Så du måste inte vara trevlig mot styrelseordföranden i tvättstugan ;-) Dock kan det hjälpa dig att slippa ta upp saken med Hyresnämnden och framför allt slippa vara ovän med dina grannar." Jag anser inte att man ska behöva "slicka röv" för att få göra de saker man enligt lagen har en solklar rätt till. Om Brf även hittar på helt orimliga regler som ej följer lagen anser jag att det är bättre att gå till Hyresnämnden. Nu vet jag inte hur "Huslejenævnet" i Danmark fungerar. Men Hyresnämnden i Sverige brukar nog snarare gå på den boendes linje om man har rätt, än på fastighetsägarens linje. Hyresnämnden ska nog ses som en hjälp för den "lille". Den kostar heller inget, även om man förlorar i Hyresnämnden. Angående att jag sa att styrelsen möjligen kunde vägra dig en andrahandsuthyrning om hyran var oskäligt hög är att de i lagen står "föreningen inte har någon 'BEFOGAD anledning att vägra samtycke". Där detta kan tolkas in. Går du till Hyresnämnden måste du nämligen presentera dina hyreskrav och Hyresnämnden vägrar dig rätt till andrahandsuthyrning om hyran är oskälig, även om resten är OK. Får du hyran dock godkända av dem finns ingen risk för ett eventuellt återkrav av andrahandshyresgästen vid ett senare tillfälle. Dvs. Brf-styrelsen har vägrat dig uthyrningen på ett skäl som även Hyresnämnden hade gjort. Som jag skrev i början, så jovisst går allt lättare om man slipper blanda in Hyresnämnden. Men det slipper man ändå om Brf-styrelsen följer de lagar och prejudikat som finns på området. Mvh. Joel
  20. Joel

    Udlejning - regler?

    I dina påståenden om vad en Brf-styrelse har för makt att bestämma och om hur Hyresnämnden fungerar.
  21. Joel

    Udlejning - regler?

    Jag måste säga att jag alvarligt börjar tappa förtroende för din kunskap på en mängd områden Nils. Du påstår en massa saker men kan aldrig hänvisa till de lagar och statliga verk som beslutar i frågorna. Själv har jag arbetat med bostadsjuridik i snart 10 år i olika Brf-styrelser och på en mängd olika nivåer och plan. Har bland annat haft med Hyresnämnden att göra från Brf-styrelsens sida. Det är tråkigt att se när du skrämmer upp dina landsmän om hur saker fungerar, utan att ha kunskapen om det du skriver om.
  22. @ thn Tror du missförstod mig lite. Jag var nog lite otydlig... 60Skr/person/dag för bron 1,40Skr/km=0,70Skr/person/km 130km fram och tillbaka per dag ger således cirka 150Skr/person/dag. Det vill säga ungefär hälften av det du kom fram till ;-) Tyckte också 6988:80 lät lite mycket.
  23. Lite sent svar kanske men andra kan ju få användning för det ändå... http://www.dackgrossisten.se/Rullomkrets.aspx Här är ett annat typ av program som visar möjliga närliggande fälg/däck kombinationer. Kom även ihåg att den nya kombinationen bara får avvika 5% (tror jag) från orginal-rullomkretsen. Plus att det hela måste ses som trafiksäkert. Här är en länk till Vägverket om saken också. http://www.vv.se/templates/page3____8437.aspx Edit: Såg att programmet inte hade med R18 med de dimensionerna!!! Underligt.
  24. Joel

    Håndkædetørrer

    Det är nog svårare att konstruera en med el istället för med vatten då brandrisken blir större. Men kan du inte jämföra med någon eldriven värme/elslinga och se vilken effekt de ligger på? Det borde vara lite vägledande. Bygger du sen in det i en stållåda kan du ju alltid öppna den igen och lägga kablarna längre ifrån varandra. Dvs. bygga den av deras golvvärmeslingor istället för den produkt du länkar till. De har ju lös kabel som kan läggas fritt. Börja sedan med vad du tror är för mycket och kapa kabeln tills du får en lagom värme. Sen styr du det hela med en termostat som monteras inne i stållådan. Avsäger mig allt ansvar för eventuella brott mot elsäkerhetslagar och liknande. Dock borde det vara möjligt att konstruera det lagligt.
×
×
  • Tilføj...