Sådan flytter du til sverige! Del 2
Del 2
Forsat fra del 1
2.2 Campingvogn med til Sverige
Lade være sagt med det samme det er ikke nemt. Så hvis du kan sælg din campingvogn i Danmark og køb en ny i Sverige.
Hvis du gerne vil have den med så læs vider her.
Du skal også have lavet en ursprungskontroll af din campingvogn, du skal sende de samme papir med til Vägverket se under punkt 2. Når du kommer til Sverige skal du have lavet en gasol och ventilationskontroll. Dette gør Motormänn. Til denne test skal du medbringe, vejledning på svensk på alle de produkter der bruger gas. Det er ikke nok med instruktionsbogen. Det skal være den vejledning som producenten har lavet. Det er en god ide hvis du hjemme fra laver en mappe med dem i. De ser også efter om alle gasrørene sidder fast, og om der er tætne ved rørene der hvor de går ud til køleskab m.m.
De efterser også ventilationssystene. Om ventiler ikke kan lukke m.m.
Når nu har fået lavet testen hos Motormänn skal du til registreningsbesiktelsen med campingvognen, hvis den er over 3 år kan du samtidig bestille tid til den vanlige besigtigelse. Til registreningsbesiktelsen ser de efterom stelnummer er rigtig, målervognen i længde og bredte. Du skal også sørger for at der er :
- En totalvikt intyg
- Et besiktninggkylt
- En bromsanpassningsberäkning
- Et Identifieringsmärkning
Efter du har väret på bilprovningen skal du bare gøre som med bilen.
A-Kasse
For at få dagpenge skal man indhente en særlig erklæring fra arbejdsgiver, et såkaldt ”arbejdsgivarintyg” denne skal indeholde oplysninger om arbejdstid, ansættelsens varihed og indkomst.
A-kassen koster ca. kr. 100,00 pr måneden
Den laveste dagpengesats er kr. 7.000 pr. måned
Den højeste dagpengesats er på 730 kr pr dag de første 100 dag (16.000 kr.) pr. månede. Derefter 680 kr. pr dag (14.900 kr.) pr. månede.
Bank
Du skal bruge to banker, en dansk og en svensk.
Når der skal veksles så mange penge som muligt af gangen.
Det er en god ide at holde nogle danske penge i Danmark
Boliglån forgård hos banken eller hos Statens Bolåneinstitut. Den svenske ejendomsmægler har ikke noget med lån at gør.
Et svensk boliglån har man ikke fast rente i lånes løbetid. Et lån kan sagtens løbe i 30-50 år.
Renten kan højst bindes i 10-12 år. Jo længer løbetid jo højrer rente.
Et svensk boliglån består typisk af et bottenlån med sikkerhed i de første 75%, og et top lån på 15%. Toplånet har højrer rente. Det sidste 10% må men selv stå for.
Lån uden afdrag er meget almindelige, men ofte er man nød til at amortere på toplånet
Låneskydde er en form for livsforsikring hvor restgælden på lånet bortfalder hvis låntager under 65 år dør.
Typisk er det gratis at låne til fastighet, men staten skal have 2% i stempelskatt. Der et udgift til lagfart som svar til tinglysning.
Hvis vi låner i SEK og kursen på SEK stiger, vil gestgælden stige, bålt i danske kr. Derfor kan det måske være en ide af låne i euro.
Det kan ikke betale sig at låne i en dansk bank
Betaling af regninger
Man betaler signe regninger over internetbanken.
Hus køb
Når du så har fået dit rigtige svenske personnummer,går du bare ned i banken og viser dit personnummerbevis du har modtaget fra Skatteverket, og banken sørger for at oprette nye konti tilhørende dit nye personnummer.
Vær opmærksom på at banken kan fryse dine konti i et par dage ifm. overførelsen mellem konti, -
Överlåtare=sælger
Förvärvare=køber
Du skal sørge for at el/strøm bliver aflæst på overtagelsesdagen, samtidig skal du have tilmeldt din elselskabet, hertil skal du bruge målernummer og elbolag. Det kan oftest gøres over internet hvor du også får rabat. Rekommendere rørlig pris.
Derudover skal du fra overtagelses dagen have en hemforsikring gældende for en bostadrat. Nogle mæglere kan skaffe rabat for de første par måneder.
Endvidere skal du tænke på
Bankkonto
internet
flyttemeddelelse til posten
Der er ingen skøde i en svensk bolighandel, men der skrives en köpekontrakt, der rummer de samme elementer. Den kan i princippet skrives af sælger med input fra køber, men hvis der er mægler på, er det nok ham, der skriver den.
Den dag, man underskriver købekontrakten og altså forbinder sig til at købe boligen, betaler man handpenning, som er på 10 procent af købesummen. Disse "håndpenge" er en garanti for, at man ikke løber fra handlen. På overtagelsesdagen betaler man resten af købesummen kontant.
For boliger, som er fastigheter, skal man i forbindelse med købet søge lagfart, som svarer til en dansk tinglysning. Det koster 1,5 procent af købsprisen plus et blodigt gebyr at få lagfart, som er statens anerkendelse af, at man er ejer af den pågældende matrikel. Hvis der er mægler på, sørger han for ansøgningen, ellers må man selv gøre det. Det foregår hos Lantmäteriet.
Når man låner med sikkerhed i en bolig, som er en fastighet, skal der oprettes et pantebrev i ejendommen. For dette pantebrev, også kaldet inteckning, betales stempelskat til staten på to procent af indtegningsbeløbet. Ofte vil der tidligere være foretaget indteckninger i ejendommen, og dem overtager man ved købet og sparer dermed en del af stempelskatten. Banken sørger for pantebrevet, når den ekspederer lånet. Pantebrevet er usynligt - det findes kun som en registrering i en central database. Ældre pantebreve kan dog være af papir.
For en bostadsrätt skal der ikke søges lagfart, og der skal ikke betales stempelskat i forbindelse med belåningen
• Kontantinsatsen bör vara 25 procent eller mer av köpesumman. Då slipper man dyra topplån.
• Lagfartskostnaden är 1,5 procent av husets försäljningspris (eller taxe¬ringsvärde om detta är högre) plus en expeditions¬avgift, 825 kronor (mars 2006).
• Nytt pantbrev kan behövas om du ska låna mer än vad befintliga pantbrev täcker. Det kan bli aktuellt när husets värde ökat sedan existerande pantbrev togs ut. Pantbrev utfärdas av tingsrätten. Nytt pantbrev kostar två procent av pantbrevsbeloppet plus en expeditionsavgift, 375 kronor (mars 2006). Om du ska belåna huset med ytterligare 200 000 kronor blir det alltså en kostnad på 4 000 kronor plus expeditionsavgiften 375 kronor.
• Uppläggningskostnad för nya lån.
• Besiktnings-, flytt- och reparationskostnader
Där spår man att reporäntan kommer att ligga i snitt på 3,90 procent under fjärde kvartalet. Under andra kvartalet 2008 beräknas räntan stiga till 4,20 procent för att därefter fortsätta upp mot 4,40 procent andra kvartalet 2010.
Besiktningen är det allra viktigaste vid när du ska köpa hus! Den kostar kring 7 000 kronor men är väl investerade pengar.
Fråga gärna vänner, grannar eller arbetskamrater om de kan rekommendera någon med gott rykte. Konsumentvägledaren i kommunen eller banktjänstemannen kanske också känner till en besiktningsman med god erfarenhet.
Du kan även titta på Gula sidorna under rubriken ”Ingenjörer — Byggnadsteknik”.
Konsumentverket rekommenderar husköpare att kontakta någon av följande : SBR, Svenska Byggingenjörers Riksförbund, eller K-konsult Stockholm AB.
Allt ingår inte i besiktningen
Kom ihåg att besiktningsmannen vanligtvis bara gör en okulär överlåtelsebesiktning. Med andra ord är det en hel del som inte ingår, nämligen inspektion av:
•elinstallationer
•värmeanläggningen
•vatten
•sanitet
•maskinell utrustning
•ventilation
•rökgångar och eldstäder
Sådant som kräver ingrepp i byggnaden ingår inte heller:
•provtryckning av skorstenen
•radonmätning
•fuktmätning
•kontroll av oljetanken
Hvis huser har egen afløbstank skal der ny og det er dyrt
Kørekort
Du kan bytte dit danske kørkort til svensk når du har boet i Sverige i 6 måneder, du skal bare besøg Länsstyrelsen.
og medbring dit danske kørekort. Udfyld den formular de giver en dernede. Dernæst afleverer man formularen og sit danske kørekort i skranken, og man modtager et papir med en kopi af sit danske kørekort, inklusiv et stempel fra Länsstyrelsen om at kortet er indraget pga ombytning til svensk kort.
Efter en lille uges tid modtager man et brev, hvor i der står, at man er blevet godkendt til at bytte sit danske kørekort til et svensk. I brevet er der en svarkuvert man udfylder, og man vedlægger et pasbillede (efter svenske regler, og ja, reglerne er beskrevet i svarkuverten). Man sender så svarkuverten tilbage, og efter endnu en lille uges tid, så modtager man en seddel hvor på der står, at man kan hente sit nye kørekort på et postkontor. Husk at have et svensk ID-kort med for at få udleveret det nye kørekort hos Posten! Alternativt kan man tage en ven med, som har svensk ID-kort/kørekort, og som kan bekræfte at man er den man er.
Alt i alt skide nemt, og det tager omtrent to uger fra man afleverer sit danske kørekort hos Länsstyrelsen. I mellemtiden gælder det stykke papir man får af Länsstyrelsen, når man afleverer sit kort, som kørekort på lige fod med det man lige har afleveret. Det kan evt være en idé at runde Skatteverket (som ligger lige ved siden af, Kungsgatan 15), og få et personbevis på at man er den man er, og man har adresse der hvor man bor. Oplys Skatteverket at formålet med at få et personbevis er ombytning af kørekort..
Det koster 600 SEK at udskifte sit danske kørekort til et svensk, og samtidig kan det bruges som ID-kort (ligesom det ID-kort man kan få lavet i sin bank).
Forsætter på Del 3